Kurumsal Bilgiler

Türkiye’de termik santral işletmeciliği ve elektrik üretimi konusunda kurumsal tecrübeye sahip iki kurumdan biri olan şeker fabrikaları, kendi tüketeceği enerjiyi üretecek şekilde projelendirildi. Otoprodüktör lisansına sahip olan şeker fabrikaları, kampanya dönemlerinde ürettikleri elektriğin fazlasını da enterkonnekte sisteme vererek ülkemizin elektrik enerjisi arzına katkı verdiler. Bu anlamda, elektrik üretiminde pancar şekeri sanayinin 92 yıllık, Konya Şeker’in ise 64 yıllık tecrübesi bulunuyor. Yani Konya Şeker, termik santral işletmeciliğinde de şeker sektöründeki uzmanlık ve tecrübesi kadar geniş bir mirasa sahip.

​Otoprodüktör olarak yakaladığı başarıdan güç alarak enerji sektöründe faaliyet gösteren Çobanyıldızı Elektrik Üretim A.Ş., 2010 yılı Eylül ayında elektrik enerjisi üretmek amacıyla kuruldu. Şirket, elektrik üretim lisansını almasından sonra ardından bir yıl gibi kısa bir sürede, Çumra Entegre Tesisi bünyesinde, 37 MW kurulu güce sahip olan santralini tamamladı . Kömürden elektrik üretiminde ilk akışkan yataklı kazan teknolojisine sahip olan santrallerden biri, Çumra Şeker Entegre Tesisi’nde hayata geçirilerek ülkemize kazandırıldı. Çobanyıldızı Elektrik Üretim A.Ş., 2013 yılı Ocak ayında işletmeye açıldı. Aynı yıl Nisan ayından itibaren de santralden ürettiği elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 45’i ile Anadolu Birlik Holding bünyesindeki tüm şirketlerin elektrik ihtiyaçlarını dağıtım şirketi tarifesinden daha düşük bir bedelle karşılamaya başladı. Şirket, ürettiği elektriğin kalan kısmını ise Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi’ne (PMUM) satmaya devam ediyor.

2013 yılı Ağustos ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan devralınan 457 MW kurulu gücesahip Kangal Termik Santrali ve 2015 yılı Haziran ayında devralınan 990 MW kurulu güce sahip Soma Termik Santrali’nin eklenmesiyle birlikte tesisin toplam kurulu gücü yaklaşık 1.500 MW’a ulaştı. Faaliyete geçirilecek projeler arasında yer alan rüzgar ve güneş santralleriyle, üretim portföyünün çeşitlendirilmesi de planlanıyor.

Karapınar’da tespit edilen kömür rezervi ve burada kurulacak enerji havzası ile ilgileniliyor. Oradaki kömürün değerlendirilmesiyle ilgili süreç yakından takip edilerek projelendirme çalışmaları ve ihale süreci izleniyor. Şirket, Karapınar projesini hayata geçirerek, önümüzdeki yıllarda Anadolu Birlik Holding bünyesindeki şirketlerin toplam kurulu gücünü çok daha yukarılara taşımayı planlanıyor.

 

Konya Şeker, sadece elektrik üretimi değil, aynı zamanda elektrik ticareti konusunda da yatırımlar yaptı. Bunun için 2013 yılı Ağustos ayında Doğrudan Elektrik Enerjisi Toptan Satış ve Tedarik A.Ş. şirketi kuruldu ve 2014 yılında faaliyete geçirildi. Bu yatırımla, üretilen elektriğin doğrudan olarak, aracısız bir şekilde, en hesaplı yolla son tüketiciye ulaştırılması amaçlandı.

 

Tasarruf yapmak istiyorsanız ‘doğru’ yerdesiniz ! Doğrudan Elektrik kullananlar, her ay akıllı fatura uygulamasıyla faturalarından tasarruf önerileri alıyor.